Församlingsprogram


Klicka här för utskriftsvänlig version.Viktig information angående nyhetsbrevet:

Kristensamfundet i Sverige har fått en hel ny hemsida. Vi har fått göra om våra listor för utskick och nyhetsbrev - i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR - och för att även i fortsättningen få program och nyhetsbrev måste man registrera sig Registreringsformuläret hittar du här nedanför. Fram till årsskiftet kommer den gamla utskicks-listan ännu att vara i bruk, vilket innebär att man kan få dubbelt utskick efter att man registrerat sig.


AktuelltKlicka här för att komma till programmet!


Brev till församlingarna

Advent 2023
Kära medlemmar och vänner till Kristensamfundet i Sverige, Idag vänder jag mig till alla er som på något sätt är förbundna med Kristensamfundets verksamhet. Vi står just nu inför stora utmaningar som vi gemensamt behöver ta itu med. Det är en stark önskan hos oss alla, att gudstjänstströmmen även i framtiden kan verka och vårdas i församlingarna. För vi vet hur nödvändig Kristi verksamhet är för jorden och mänskligheten. Att tjäna detta är vårt gemensamma uppdrag.

Men det har nu blivit tydligt att uppoffringar måste göras på alla sidor, både i församlingarna och av prästerna, och att saker och ting inte kan fortsätta som förut. Våra resurser räcker inte till och de ekonomiska förutsättningarna saknas. Dels har vi inte tillräckligt med präster för att klara av det arbete som ligger framför oss. Felix Nieriker och Bjarne Edberg, som tack och lov har fortsatt att arbeta hårt och troget under de senaste åren, kan av hälsoskäl inte längre göra det. Dessutom har Per Andersen bett om att bli friställd, eftersom hans frus hälsotillstånd inte tillåter honom att ta på sig ett heltidsansvar. Han kommer endast att kunna stå till förfogande som vikarie. En ödets signatur som vi bara kan acceptera.

Kristensamfundets ledning beslöt förra veckan att Pers levnadsomkostnader, de kommande tre åren, till största del ska täckas genom Kristensamfundets tyska och internationella nödhjälp. Hans uppdrag i Stockholm kommer därmed att upphöra den 30 juni 2024. Eftersom ekonomin i Sverige fortfarande inte kommer att räcka till för alla prästers livsuppehälle behöver även kollegerna att göra stora uppoffringar i fråga om sina inkomster. Detta kommer att bli nödvändigt redan från den 1 januari 2024, då prästerna endast kommer att kunna få 50 % eller 60 % av sin tidigare lön. Vad kommer det att innebära? undrar vi säkert.

För vi vet vikten av att hålla saker och ting i gång i församlingarna och vid de altare där Människovigningens handling celebreras. Så det är därför inget lättsinnigt beslut när vi säger att det inte kan fortsätta som förut. Tyvärr måste vi minska verksamheten på alla platser. Även om det är vårt ideal att Människovigningens handling ska kunna hållas varje söndag i församlingarna kommer det inte alltid att vara möjligt.

Vid vårt senaste prästmöte den 15 december satte vi upp följande mål som ska börja gälla fr o m 1 juli 2024: Carl van der Weyden fortsätter att bära ansvaret för församlingen i Stockholm och följer processerna som ska leda mot nya framtidsperpsektiv. Ragnhild och Sigrid kommer också att beöka Stockholmsförsamlingen vissa söndagar. Om det blir två eller tre prästbesök i månaden är ännu inte beslutat. Carl van der Weyden ansvarar även fortsättningsvis för Skåne och Gotland, Sigrid de Zwart för Norrköping och Delsbo och Ragnhild Nesheim för Örebro. Alla tre prästerna är fortfarande utsända till Järna. Församlingen i Göteborg fortsätter tillsvidare att få prästbesök från Oslo genom Elisabeth Sykora. Ylwa Breidenstein och Per Andersen kommer att hjälpa till efter bästa förmåga. Per fortsätter dessutom att ta hand om församlingen i Umeå.

Det är viktigt att ett inre andligt samarbete kan etableras mellan prästerna i den nyakonstellationen och att de har möjlighet att verka ur en prästerlig gemenskap. Detta kommer att vara avgörande för församlingarnas utveckling. Efter ett år vill vi göra en ny bedömning av situationen i Sverige.

Det är så här långt som vi kommit med våra bemödanden hittills och vi ville gärna dela det med er alla. Vi hoppas mycket på er förståelse och inre stöd, i denna för oss alla svåra situation, så att Kristensamfundet i Sverige kan ta nya steg. Jag önskar oss alla det förtroende vi behöver för att ta de nödvändiga stegen. Med de bästa önskningar inför jultiden, er Gisela Thriemer

Utskriftsvänlig version av brevet kan laddas ner här.

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Registrera dig för att få programmet och nyheter från församlingen i Delsbo.

Genom att klicka på prenumerationsknappen godkänner du att informationen du lämnat får behandlas i enlighet med vår integritetspolicy.

Kontakt

Ansvarig präst:

Sigrid de Zwart
Tel. 073 0978887
sigrid.dezwart@kristensamfundet.se


Kontaktperson:

Matti Remes
Tel. 0650 16009
matti.remes@staffansgarden.com

Adress

vid prästbesök:
Staffansgården
Furugatan 1
824 71 Delsbo

Gåvor och bidrag till församlingen i Delsbo

bankgiro: 5157 - 9571


bankkonto: 9700-111 4415


swish: 1230458083


eller till …