| | Kategori:

Vokalerna har fötts ur havet, finns det dem som menar. Kanske kan man i alla fall gå så långt som att säga att vatten är ett av vokalernas element. Om man från stranden eller till sjöss ropar ut konsonanter så drunknar och försvinner de, medan vokalerna hörs mellan vind och vågor, bärs vidare och fortplantar sig på vattnet.

Roparen, Gerhard Marcks


Utan vokaler går det inte att tala. De får oss att öppna munnen så att andningsluften - och med den vår själ och våra känslor - obehindrat kan strömmar ut i omgivningen. Konsonanterna däremot bildas när utandningsluften hindras och de behöver ta stöd av en vokal för att bli ett riktigt ljud. Men konsonanternas formgivande krafter är nödvändiga för att ge vokalerna ett hölje så att ord kan bildas.

Johannes Döparen förbinder vi också med vatten. Och även vokalerna hör till hans signatur : I O A - nes. Hans uppdrag var att med röstens hjälp öppna våra själar mot det andliga och få människan att fokusera på evighetens flöde i tillvaron och inte enbart på det som drunknar och går under i jordevarat.

Johannes Döparen, Auguste Rodin


Johannes hade en stark röst som hördes långväga - även när han ropade i öknen. För hans stämma bars på andens glänsande vågor. Styrkan i stämman grundade sig i hans innerliga relation och vänskap till Ordet - det ord som också hörs i tystnaden, ensamheten och tigandet. Johannes kunde lyssna till Fadernguds röst för att sedan skänka sin stämma åt Sonengud.

Jesus döps - ikon från Ryssland


Än i dag tonar hans röst och fortplantar sig genom tillvaron. Den kallar på oss, når oss ända in i vår ensamhet, påminnande oss om vårt kall: att med vår stämma ge det eviga Ordet hem och hölje här på jorden, så att det läkande kan strömma ut i mänskligheten.

Ylwa BreidensteinHär hittar du den utskriftvänliga versionen

Kategorier

Sök efter nyckelord i alla inlägg

Allt innehåll på denna webbplats är fritt tillgängligt för personligt, privat och icke-kommersiellt bruk.

Om du uppskattar våra blogginlägg och kanske vill använda och sprida dem vidare ber vi dig att stödja vårt arbete med en …