| | Kategori:

I berättelsen ”Den lille prinsen” av Antoine de Saint Exupery skildras bl a ett möte i öknen mellan författaren och en liten prins, som fallit ner till jorden från sin asteroid. Prinsen vandrar omkring på jorden sökande efter människor och vänskap. Så möter han räven. Till en början ser han honom inte utan hör bara rävens hälsning. ” Var är du”, frågar därför den lilla prinsen. ”Här, under äppelträdet ”svarar räven och så börjar deras samtal.

Räven förklarar för den lille prinsen att han inte kan vara hans vän, eftersom han ännu inte är tam. På prinsens fråga vad tam betyder, svarar räven att det är en nästan bortglömd konst. ”Att tämja betyder att skapat band och fästa sig vid någon” säger räven. "Ser du sädesfältet där borta?” fortsätter han. Säd är inte till någon glädje för mig och får mig inte att tänka på något speciellt och det är synd. Men när du har tämjt mig kommer de guldgula sädesfälten att påminna mig om dig och ditt gyllene hår. Det ska bli underbart och jag kommer att älska vinden som susar genom fälten. Så snälla, tämj mig”, vädjar räven, ”då kommer mitt liv att bli som upplyst av solen. Men glöm inte”, tillägger räven “du blir för alltid ansvarig för den som du har tämjt.”


Den blinde tiggaren, Ernst Barlach


I en relation får det som förut varit likgiltigt och utan betydelse en mening och man ser världen med nya ögon och i ett nytt ljus. Innan man knutit vänskapsband är man blind för vissa saker och en förlorad vänskap förmörkar tillvaron.


Den blinde tiggaren, Ernst Barlach


Lukasevangeliets berättelse om den blinde tiggaren handlar också om ett möte och ett livsavgörande samtal. Till att börja med hör tiggaren bara Kristus men ser honom inte. “Herre, förbarma dig över mig”, ropar han bedjande och möts av frågan ”Vad vill du att jag ska göra för dig?”


Tiggerskan, Ernst Barlach


Så inleds ett förtroendefullt samtal dem emellan och en relation börjar spira. Mannen som verkade ha förlorat banden till både människor och Gud är nu varken blind eller fattig längre. Rikt beskänkt av den nya vänskapen ser han tillvaron i ett nytt ljus, när inte bara ögonen utan också hjärtat blir seende. Genom att följa Kristus tar han ansvar för relationen som återupprättat förbindelsen med skaparen och gjort honom hel. Med nya ögon ser han Guds härlighet på jorden.

Sigrid de Zwart


Här är min hemlighet, sa räven, den är mycket enkel: Det är bara med hjärtat som du ser klart. Det väsentliga är osynligt för ögonen.

Ur "Den lille prinsen" av Antoine de Saint Exupery


Klicka här för utskriftsvänlig version!

Kategorier

Sök efter nyckelord i alla inlägg

Allt innehåll på denna webbplats är fritt tillgängligt för personligt, privat och icke-kommersiellt bruk.

Om du uppskattar våra blogginlägg och kanske vill använda och sprida dem vidare ber vi dig att stödja vårt arbete med en …